latinica  ћирилица
31/03/2015 |  11:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђентилони у Београду

Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони започео је данас посјету Србији сусретом са првим потпредсједником владе и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.
Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони  са шефом дипломатије Србије Ивицом Дачићем - Фото: ТАНЈУГ
Шеф италијанске дипломатије Паоло Ђентилони са шефом дипломатије Србије Ивицом ДачићемФото: ТАНЈУГ

Италијански министар је уочи посјете рекао да треба наградити храброст и одлучност Србије због спровођења деликатних реформи које од ње тражи Европска унија.

Ђентилони је у интервјуу за "Политику" рекао да Италија све вријеме заговара брзо отварање првог преговарачког поглавља и да се "морају превазићи сумње оних европских земаља које их још имају".

Истовремено, он је казао да упркос доброј вољи појединих чланица да виде Србију у ЕУ, нема много пречица од кандидатуре, статуса додијељеног Србији прије три године, до уласка у Унију.

"Италија никада није изневјерила Србију у подршци њеној пуној интеграцији у ЕУ и никада је неће изневјерити, као ни остале земље западног Балкана", нагласио је Ђентилони, додајући да за Италију ЕУ неће бити комплетна све док не дође до пуне интеграције балканског региона.

И Министарство спољних послова Србије је раније саопштило да је ријеч о важној билатералној посјети, јер је Италија до сада пружала пуну подршку Србији у циљу што скоријег отварања поглавља којим би се потврдили учињени напори Србије на реформском плану и потврдио конструктивни утицај Србије на регион Западног Балкана.

Заједнички интерес и јачање билатералне сарадње на економском и енергетском плану, борба против корупције и пореских и финансијских кривичних дјела, биће основ данашњих разговора.

Ђентилонија ће примити и предсједник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић.

Италијански министар ће учествовати на панел дискусији "Како зауставити плиму радикализације: да ли је свеобухватан одговор могућ?" коју организује Београдски фонд за политичку изузетност.

На скупу ће, како је најављено, говорити и министар спољних послова Србије и предсједавајући ОЕБС-а Ивица Дачић, потпредсједник Њемачког Маршаловог фонда САД Иван Вејвода и новинар Ал Џазире Марко Павловић.