latinica  ћирилица
31/03/2015 |  11:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Тужилаштво: Детаљи о паду хеликоптера до петка

Јавност ће детаље о извјештају војне комисије о паду хеликоптера 13. марта добити најкасније до петка, објавило је Више јавно тужилаштво у Београду.
Срушио се војни хеликоптер - Фото: REUTERS
Срушио се војни хеликоптерФото: REUTERS

Тужилаштво је у кратком саопштењу навело да је стигао извјештај комисије, који ће бити анализиран и о коме ће Тужилаштво обавијестити јавност "у четвртак или најкасније у петак".

Комисија за испитивање удеса војног хеликоптера раније данас је предала извјештај Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Ово тужилаштво је захтјевом од 16. марта тражило "сву документацију сачињену у вези са критичним догађајем, прије свега, налазе комисија које су формиране да испитају узроке који су довели до пада војног хеликоптера ХТ-48", када је погинуло седам путника, наведено је у саопштењу.

Комисија је дошла до свих података на основу којих је извршила анализу и извела закључке, а извјештај са комплетном пратећом документацијом има око 500 страница, каже се у саопштењу.

Комисију су чинили припадници Министарства одбране и Војске Србије из Војнотехничког института, Техничког опитног центра, Ваздухопловно-медицинског института, Команде РВ и ПВО.

Комисија је обухватила специјалисте из области безбједности летења, одржавања ваздухоплова, планирања и руковођења летењем, метеорологије, ваздухопловне инжењере, опитне пилоте, ваздухопловне техничаре за све системе на хеликоптеру, специјалисте ваздухопловне медицине и ваздухопловне психологије, наведено је у саопштењу Министарства одбране.

Војни хеликоптер је пао у Сурчину 13. марта увече, кад је погинуло свих седам  људи који су се налазиле у летјелици - четири војна члана посаде, два здравствена радника и беба којој је требало да буде указана помоћ.