latinica  ћирилица
31/03/2015 |  09:51 | Аутор: СРНА

Брчко: Усвојен буџет дистрикта у износу од 229.289.665 КМ

Скупштина дистрикта Брчко усвојила је буџет за ову годину у износу од 229.289.665 КМ. Буџет је усвојен касно синоћ, послије тродневне расправе у парламенту дистрикта, а гласање су бојкотовали посланици опозиционих партија.
Скупштина Брчко дистрикт - Фото: РТРС
Скупштина Брчко дистриктФото: РТРС

Усвојени буџет већи је за 40 милиона марака у односу на нацрт пројектован на 189.486.102 КМ о којем је обављена и јавна расправа.

Додатни новац планирано је да буде обезбијеђен углавном из неутрошених средстава за капиталне пројекте у 2012. години.

На предложени буџет посланици су усвојили тридесетак амандмана које је на изјашњавање упутила Комисија за буџет Скупштине дистрикта.

Комисија није дала сагласност ни на један од амандмана посланика опозиционих политичких партија - по 16 СДП-а и ПДП-а, те пет СП и три независног посланика Аднана Драпића.

Градоначелник Анто Домић рекао је да те амандмане није одобрила ни Влада дистрикта.

Усвајању амандмана претходила је вишечасовна пауза на којој је скупштинска Законодавна комисија предочила мишљење да приликом гласања о амандманима није потребно да сједници присуствују најмање три посланика из сваког од конститутивних народа да би се приступило гласању.

На крају ванредног засједања по хитном поступку усвојен је Закон о извршењу буџета за ову годину.

Домић је истакао да је избјегнута и опасност да због неусвајања буџета дође до финансијске блокаде ове локалне заједнице.

"Да нисмо усвојили буџет за фискалну 2015. годину, од 1. априла у дистрикту не бисмо могли ништа да финансирамо", рекао је Домић.

Према његовим ријечима, овогодишњи буџет садржи низ компоменти које ће омогућити развој дистрикта Брчко.

Предсједник брчанског парламента Ђорђа Којић изразио је задовољство што је коначно усвојен веома важан акт за грађане дистрикта.