latinica  ћирилица
31/03/2015 |  08:50 | Аутор: Агенције

Лозана- Има ли договора о нуклеарном програму Ирана?

Преговори у Швајцарској између шест министара најмоћнијих држава свијета и Ирана о нуклеарном програму улазе у завршни дан и очекује се постизање прелиминарног договора

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да су јучерашњи разговори пружили наду, али да су "лукава питања остала неријешена". Министри желе да ограниче ирански нуклеарни програм у замјену за укидање санкција.

Иран инсистира на томе да је његов нуклеарни програм намијењен у мирнодопске сврхе, али свјетске силе сумњају да Техеран жели да изради нуклеарно оружје. Посљедњи сати преговора у Лозани одвијају се између министара Велике Британије, САД, Француске, Кине, Русије и Њемачке са иранским шефом дипломатије Мохамедом Џавадом Зарифом. Присутна је и шефица спољних послова ЕУ Федерика Могерини.

Кинески министар Ванг Ји рекао је да су маратонски преговори ушли у финалну фазу и да је "опрезно оптимистичан".

- Разлике између страна се смањују - оцијенио је Ји.

Преговори су трајали до касно ноћас и јутрос су настављени. Очекује се да ће се доћи до договора који ће бити оквир за финанални уговор. Нико од учесника преговора није коментарисао шта ће се догодити ако изостане договор.
Представник Ирана Абас Араџи изразио је наду у постизање договора.

Министри најјачих држава свијета траже од Ирана да прекине све нуклеарне активности, односно да оне буду лимитиране и под надзором наредних 10 година. Иран захтијева да се укину санкције УН, одмах након постизања договора, а ако га Техеран прекрши, санкције ће бити поново наметнуте.

Лавров: Шансе за договор с Ираном "врло добре"

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров саопштио је да су шансе за постизање споразума са Ираном "врло добре".

Он се данас вратио за преговарачки сто заједно са представницима пет других свјетских сила и Ираном како би се посљедњи пут покушало доћи до заједничког договора о смањењу могућности Техерана да развије нуклеарну бомбу.

- Вјерујем да су шансе изузетно добре и обећавајуће - рекао је Лавров новинарима прије почетка преговора.

Лавров је још у понедјељак истакао да ће се данас вратити за преговарачки сто само уколико постоји реална шанса да историјски договор буде постигнут.