latinica  ћирилица
31/03/2015 |  08:34 | Аутор: ФЕНА

Данас потврђивање новог Савјета министара БиХ - СИПА завршила провјере

Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказана је за подне са само једном тачком дневног реда - Потврђивање именовања министара, замјеника министара и замјеника предсједавајућег Савјета министара БиХ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

14.30... Комисија за припрему избора Савјета министара БиХ дала је препоруку Представничком дому за потврђивање министара и замјеника министара које је предложио предсједавајући Савјета Денис Звиздић. Препорука је дата за све канидате за министарске и позиције замјеника министара, осим за замјеника министра комуникација и транспорта, будући да за кандидата за ово мјесто Сашу Далипагића (ХДЗ БиХ) СИПА није завршила потребну провјеру.

Комисија Представничког дома дала је препоруку за потврђивање Игора Црнатка (ПДП) за министра иностраних послова, те Вјекослава Беванду (ХДЗ БиХ) за министра финансија и трезора, који би вршили и функцију замјеника предсједавајућег Савјета министара.

Први пут до сада двије жене су кандидати за министарске позиције у Савјету министара БиХ - Марина Пендеш (ХДЗ БиХ) за министра одбране и Семиха Боровац (СДА) за министра за људска права и избјеглице.

Комисија је дала препоруку и за потврђивање Јосипа Грубеше (ХДЗ БиХ) за министра правде, Мирка Шаровића (СДС) за министра спољне трговине и економских односа, Драгана Мектића (СДС) за министра безбједности, Адила Османовића (СДА) за министра цивилних послова и Славка Матановића (ДФ) за министра комуникација и транспорта.

Препорука је дата и за кандидате за замјенике министра иностраних послова Јосипа Бркића (ХДЗ БиХ) и министра финансија Мирсада Жугу (СДА), те за замјенике министра одбране Бориса Јеринића (СДС) и Емира Суљагића (ДФ).

Представничком дому препоручено је да потврди именовање на мјеста замјеника министра цивилних послова Ђорђа Миличевића (НДП), министра за људска права и избјеглице Предрага Јовића (СДС), правде Незира Пивића (СДА), спољне трговине и економских односа Мате Фрањичевића (ХДЗ БиХ), те безбједности Мије Крешића (ХДЗ БиХ).

За наведена лица ЦИк и СИПА су, након извршене провјере, доставиле мишљење да задовољавају услове да буду именовани у Савјет министара БиХ.

ХДЗ БиХ је јуче предложио Далипагића, који се изјашњава као представник осталих, за замјеника министра комуникација и транспорта умјесто раније предложеног Предрага Кожула, који се изјашњава као Хрват, чиме су испоштоване уставне и законске одредбе које прописују да министар и замјеник у Савјету министара БиХ не могу бити из истог народа.

Комисију Представничког дома ПС БиХ за припрему избора Савјета министара чине представници свих 12 странака заступљених у парламенту БиХ.

Због оцјене да су прекршени Устав и Закон о Савјету министара, сједницу Комисије напустили су представници СНСД Лазар Продановић и ДНС Јован Вуковљак.

За давање препоруке за именовање министара и замјеника министара гласало је седам присутних чланова Комисије, против су била два /СББ и СДП БиХ/, а уздржана Диана Зеленика /ХДЗ 1990/.

13:50... Посланици СНСД-а Представничком дому Парламента БиХ Лазар Продановић и Јован Вуковљак из ДНС-а напустили су сједницу Комисије за избор Савјета министара БиХ. Како је саопштио Продановић, он не жели да учествује у избору Савјета министара БиХ које није у складу с законским одредбама. Продановић је рекао да нису испоштавани рокови о формирању Савјета министара БиХ које дефинише Закон.

У току су разговори чланова Комисије са кандидатима за министре и замјенике у Савјету министара,а почетак сједнице Представничког дома ПСБиХ помјерен је за 14.30 часова.

Предсједавајући Комисије Асим Сарајлић рекао је да су чланови Комисије затражили паузу с образложењем да је ријеч о обимној документацији и да желе детаљније да погледају документацију.

- Истина, ми смо документацију добили пред почетак сједнице. Дали смо паузу, а управо настављамо с интервјуима министара и замјеника министара. Ја очекујем да ће Комисија завршити свој дио посла и да ће своје мишљење прослиједити Парламенту. Парламент је тај који одлучује да ли ћемо данас имати нови Савјет министара БиХ - рекао је Сарајлић.

13.30... Почетак сједнице Комисије за избор Савјета министара БиХ поново је пролонгиран.

Чланови Комисије су закључили да је потребно анализирати биографије кандидата и документе које је доставила СИПА. Како су истакли, они не могу обавити разговоре са кандидатима за министре у Савјету министара БиХ уколико претходно нису упућени у њихове активности.

Диана Зеленика, замјеница предсједавајућег Комисије, навела је да је ријеч о обимном материјалу који нико од чланова Комисије није у стању да прочита за сат времена и закључила да је потребно минимално пет дана како би се детаљно анализирали документи за све кандидате.

11.20... СИПА је јутрос завршила провјере истинитости навода које су на обрасцима изјава Централне изборне комисије БиХ навели кандидати за министре и замјенике министара. Коначни извјештај прослијеђен је предсједавајућем Савјета министара на упознавање и даље одлучивање.

Централна изборна комисија БиХ раније је извршила потребне провјере и издала потврде да предложени кандидати испуњавају услове прописане чланом 10ц. Закона о Савјету министара БиХ за именовање на функције министра, односно замјеника министра у Савјету.

ЦИК је издао потврде за: Адила Османовића, Семиху Боровац, Мирка Шаровића, Драгана Мектића, Славка Матановића, Вјекослава Беванду, Марину Пендеш, Јосипа Грубешу, Незира Пивића, Предрага Јовића, Ђорђа Милићевића, Предрага Кожула, Мату Фрањичевића, Јосипа Бркића, Игора Црнатка, Емира Суљагића, Мију Крешића, Бориса Јеринића и Мирсада Жугу.

Прије сједнице Представничког дома требало би да буде одржана и сједница Комисије за припрему избора Савјета министара која би требало да достави своје мишљење о предложеним кандидатима.

СДА, Савез за промјене, ДФ и ХДЗ БиХ раније су предложили кандидате за министре и замјенике министара у СМ БиХ, на чијем челу ће наредне четири године бити Денис Звиздић (СДА). Његово именовање за предсједавајућег Савјета потврдио је Представнички дом ПС 11. фебруара.