latinica  ћирилица
31/03/2015 |  07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Лисабон и Луксембург на зачељу борбе са аерозагађењем

Лисабон и Луксембург су на посљедњим мjестима на листи на којој су рангирани градови Европе према томе колико се успјешно боре против ваздушног загађења, док прва мјеста на том списку заузимају Цирих и Копенхаген, објавила је данас њемачка филијала организације за заштиту природне средине Пријатељи земље.

Међу 23 града, углавном из Западне Европе, лоше котирају и Даблин, Глазгов, Мадрид и Рим, преноси АФП.

Истиче се како су Лисабом и Луксембург учинили најмање на забрани великих загађивача ваздуха у друмском саобраћају, укључивању у јавни саобраћај аутобуса на чиста горива и других врста превоза, давању економских подстицаја за сманење загађења ваздуха, као и на промовисању јавног превоза, пјешачења и коришћења бицикала.

Ови градови далеко заостају у односу на Цирих и Копенхаген, у којима је број аутомобила знатно смањен и постоје ограничења за велике загађиваче као што су дизел возила, камиони и грађевинске машине.

Коришћењем америчког система школског оцјењивана, Цирих је добио оцјену Б плус, а Копенхаген, као и Беч оцјену Б.
Стокхолм је добио Б минус, Берлин Ц, док су Хелсинки, Лондон, Париз и Штутгарт добили оцјене Ц минус.
Амстердам и Грац су оцијењени са Д плус, а Диселдорф, Лион и Брисел су добили оцјену Д. Барселона, Милано и Праг су оцијењени са Д минус.

Даблин, Мадрид, Рим и Глазгов су добили оцјену Ф, али је процијењено да је ситуација у погледу ваздушног загађења у њима ипак нешто боља него у Лисабону и Луксембургу.