latinica  ћирилица
29/03/2015 |  22:07 | Аутор: Агенције

ИД: Нови снимак погубљивања

Екстремистичка група ИД објавила је нови видео снимак, који приказује њене борце како одрубљују главе осморици мушкараца за које кажу да су шиитски муслимани.
Припадници ИД - Фото: Beta/AP
Припадници ИДФото: Beta/AP

Припадници ИД у снимку постављаном на друштвеним медијима, кажу да је погубљење извршено у централној сиријској покрајини Хама.

Иако то није званично потврђено, снимак дјелује аутентично и уклапа се у друге извјештаје агенције АП.

Сиријска опсерваторија за људска права са сједиштем у Лондону, саопштила је да је снимак аутентичан, наводи америчка агенција.

Припадници ИД одрубили су главе десетинама људи, од када су прошле године заузели велике дијелове Ирака и Сирије и прогласили калифат.

На видео снимку, мушкарци у наранџастим униформама и рукама везаним иза леђа одлазе на једну пољану, предвођени дјечацима тинејџерима. Њих затим преузимају борци Исламске државе.

Пошто дјечак преда ножеве припадницима ИД, они заробљеницима одрубљују главе.

Један од бораца обраћа се на снимку, називајући шиите "прљавим невјерницима" и поручује да војна кампања против ИС само чини ту групу јачом.

"Наши мачеви ће ускоро, даће Бог, сусрести Нусеире и њихове савезнике као што су Башар и његова партија", поручио је борац ИД, мислећи на сиријског предсједника Башара ал Асада и либанску групу Хезболах која се бори на његовој страни, док Нусеирима погрдно назива Асадову шиитску секту Алавита.

У међувремену, либанска државна агенција ННА, навела је да породица Јунеса Хуџаирија, отетог у јануару у граду Арсал на сиријској граници, тврди да му је одрубљена глава, што су видјели на друштвеним медијима.

За сада није јасно да ли је Хуџаири међу осморицом с видео снимка, јер је он био сунит, а отмичари тврде да су сви погубљени шиити.