latinica  ћирилица
29/03/2015 |  20:44 | Аутор: РТРС

Требињац Илија Мастиловић кумовао 40 пута

Илија Мастиловић из Требиња за 39 година живота био је кум чак четрдесет пута. Илија је вјеначавао и крштавао од своје 16-те године, на прави начин потврђујући важност кумовксе везе у православној традицији.

 Да се у Гинисову књигу уписују кумства, Илија би сигурно био у врху листе рекордера. Овај кршни Херцеговац јединствен је примјер не само у овом крају, него и шире.

 Од дјетињства зна да је кумство велика част, која се не одбија. Истовремено је и велика одговорност, јер је духовна веза између кума и кумчади јача од родбинског, крвног сродства.

"Кумство је велика ствар, важна лишност која је ту у невољи и у радости, помоћи и бити прави пријатељ" каже Илија Мастиловић.

 Први пут је кумовао пријатељима из Гацка, које је крстио у манастиру Острог - великој светињи која за Илију има посебан значај. Управо ту, у острошким гредама, био је свједок у светој тајни крштења чак 28 пута. Чак и људима које до тада није познавао.

"Мој ујак био је игуман манастира Острог, ту сам на његов наговор или жељу крштавао људе који су долазили са свих страна", каже Илија.

Иако је кумство најјаче духовно сродство, Илија признаје да је са неким од својих кумчади, не својом вољом, изгубио контакт. Са већином одржава праве кумовске везе.