latinica  ћирилица
29/03/2015 |  15:00 | Аутор: СРНА

Арапска лига формира заједничке војне снаге

Лидери арапских земаља сагласили су се са формирањем заједничких војних снага, изјавио је египатски предсједник Абдел Фатах ал Сиси на самиту Арапске лиге, који се одржава у одмаралишту Шарм ел Шеик.

У резолуцији, коју су усвојили лидери арапских земаља, наводи се да ће се представници ових држава састати током наредног мјесеца да би размотрили могућност стварања заједничких војних снага.

Лидери су се обавезали да ће у року од четири мјесеца своја запажања о овом питању предочити министрима одбране.

"Преузимајући одговорност наметнуту великим изазовима са којима се суочава арапски свијет, лидери су се начелно сагласили са могућношћу оснивања заједничких арапских снага", истакао је Сиси на самиту арапских земаља.

Одлука је, углавном усмјерена на борбу против џихадиста, који су заузели велике дијелове Ирака и Сирије, а дјелују и у Либији.

Египат је вршио притисак за стварање снага за брзо реаговање ради борбе против милитаната, а ова иницијатива узета је у разматрање након што су ове седмице Саудијска Арабија и арапски савезници покренули нападе на побуњене шиитске Хуте у Јемену.

У камапањи учествује неколико арпаских држава, укључујући Египат.

Предсједник Јемена Абдерабо Мансур Хади је на почетку самита затражио да кампања стане тек када се Хути предају, називајући њиховог лидера иранском "марионетом".

Међутим, генерални секретар УН Бан Ки Мун затражио је од лидера да пронађу мирно рјешење за ситуацију у Јемену.