latinica  ћирилица
29/03/2015 |  14:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетски лидери одају пошту Лију

Туговању десетина хиљада Сингапураца придружили су се данас свјетски лидери како би одали посљедњу почаст првом премијеру овог града-државе Лију Куан Јеву, који су се, по јакој киши, придружили 15 километара дугој поворци у његовом испраћају у вјечну кућу.
Свјетски лидери одају пошту Лију - Фото: ТАНЈУГ
Свјетски лидери одају пошту ЛијуФото: ТАНЈУГ

Међу страним лидерима био је бивши амерички предсједник Бил Клинтон и Лиов близак пријатељ - бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер, јапански премијер Шинзо Абе, јужнокорејска предсједница Парк Геун Хје, аустралијски премијер Тони Абот, индијски премијер Нарендра Моди, камбоџуански премијер Хун Сен, индонежански предсједник Џоко Видодо, док је бивши министар иностраних послова и лидер Доњем дому британског парламента Вилијам Хејг представљао старог колонијалног владара града - Велику Британију, наводи АФП.

Ли (91) који је умро у понедјељак, заслужан је за оснивање модерног Сингапура и трансформацију мале, колонијалне британске трговачке луке у једну од свјетских најбогатијих нација.

Нјегова смрт је била позорница невиђеног приказа жалости па се премијер Ли Хсијен Лунг борио са сузама док је држао 40-минутни говор на енглеском, малајском и кинеском.

"Он је био аутентичан глас Сингапура - страствен, силан и неукротив. Онима који траже споменик за Лија, Сингапурци могу да одговаре поносно 'погледајте око себе'", рекао је премијер, а пренијела агенција Ројтерс.

Сирене су се огласиле широм земље да би обиљежиле минут ћутања, док су се аутобуси и возови зауставили. Раније се чула паљба из 21 плотуна, која је одјекнула широм пословног округа вишемилионског града, борбени авиони су надлијетали на небу, а два брода у близини марине правили су почетна слова његовог имена и презимена уз помоћ застава.

Ројтерс наводи да ће, послије приређене величанствене државне сахране, Ли бити кремиран на приватној церемонији за породицу касније током дана.