latinica  ћирилица
29/03/2015 |  13:47 | Аутор: Агенције

Шенборн: Могуће повлачење папе Фрање

Бечки надбискуп, кардинал Кристоф Шенборн, сматра да је могуће повлачење поглавара римокатоличке цркве папе Фрање са те функције.
Папа Фрањо - Фото: AFP
Папа ФрањоФото: AFP

Он је, у интервјуу бечком дневнику листу "Естерајх", казао да је "замислива оставка папе", додајући да га нису, с тим у вези, изненадиле изјаве папе.

Шенборн је подсјетио да је папа Фрањо стар 79 година и да има само једно плућно крило, те да се не штеди и даје све од себе.

"То што има такав осјећај и што га износи је типично за његов стил. Он каже шта мисли. Папа је изнио могућност повлачења као његов претходник папа Бендикт", подсјетио је он.

Истовремено је аустријски кардинал рекао да католици могу бити срећни што имају папу Фрању и да могу само пожељети да остане што дуже на тој дужности. Али, додаје, треба имати и разумијевање ако једног дана каже да нема више снаге.

Папа Фрањо, према његовим ријечима, је "огроман поклон", те га пореди са папом Јованом XXИИИ, који је прије пет деценија донио новине у цркву.

"Он је освјежење, једноставан, директан, близак животу. Није компликован и живи живот окренут сиромашнима и напаћенима", сматра Шенборн.