latinica  ћирилица
28/03/2015 |  13:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Вандали уништили импровизовани меморијални центар Њемцова

Вандали су данас уништили импровизовани меморијални центар који су направиле присталице руског опозиционог лидера Бориса Њемцова на мосту на коме је убијен прије мјесец дана, јавила је данас радио станица "Ехо Москве".
Импровизовани меморијални центар посвећен Борису Њемцову - Фото: AFP
Импровизовани меморијални центар посвећен Борису ЊемцовуФото: AFP

Присталице су редовно доносиле цвијеће и свијеће на мост близу Кремља гдје је 27. фебруара убијен 55-годишњи бивши замјеник премијера и истакнути критичар предсједника Владимира Путина.

Око 10 мушкараца у црној одјећи рано јутрос су ставили цвијеће, фотографије и свијеће у кесе за смеће и однијели, види се на видео снимку који је направљен из аутомобила у пролазу и објављен на друштвеним мрежама, наводи АФП.

Полиција није интервенисала иако је Кремљ у близини. "Они су покупили и однијели сво старо и ново цвијеће, свијеће и фотографије. Дошли су јутрос у два сата и урадили су то врло брзо. По наређењу, наравно. То је злобно и ниско", написала је на Твитеру Наталија Пелевина, члан Њемцовљеве либералне партије РПР-Парнас.

Њемцовљеве присталице су касније данас дошле и донијеле ново цвијеће, слике и руске заставе, написао је на Инстаграму главни уредник "Ехо Москве" Алексеј Венедиктов.

То је био други напад на импровизовани меморијални центар.

Активисти из мало познате националистичке групе прошле недјеље су прецртали знак "Њемцовљев мост" који су поставиле присталице и оставили су поруку у којој критикују Њемцова због подршке "прозападној побуни у Украјини". Они су послије објавили фотографије својих акција на Фејсбуку.

Руска полиција је привела пет осумњичених за убиство, под оптужбом да су извршили наручено убиство, али није објавила скоро никакве детаље о истрази, наводи АФП.

Истражитељи су указивали на то да је злочин повезан са подршком коју је Њемцов пружио француском сатиричном часопису "Шарли ебдо" који је објавио карикатуре пророка Мухамеда, што су његови сарадници одбацили као апсурдну тврдњу.

Главни осумњичени за ово убиство, бивши полицајац, Чечен Заур Дадајев, прво је признао злочин, али је касније рекао члану савјета Кремља за људска права да је признао зато што су га мучили.