latinica  ћирилица
28/03/2015 |  12:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Масован одзив Нигеријаца на предсједничким изборима

У Нигерији се данас одржавају важни предсједнички избори са неизвјесним исходом, а одзив је до овог тренутка био велики.
Предсједнички избори у Нигерији - Фото: AP
Предсједнички избори у НигеријиФото: AP

Добро расположени бирачи су се смијешили када су званичници изборне комисије са закашњењем дошли на биралишта гдје је регистрација требало да почне јутрос у осам часова, а предвиђено је да гласање почне у 13.30 сати по локалном времену, наводи АП.

Скоро 60 милиона бирача регистровало се за гласање на првим изборима у историји Нигерије на којима један опозициони кандидат има реалне шансе да порази актуелног предсједника.

Главни фаворити међу 14 кандидата који желе да управљају најмногољуднијом државном у Африци су предсједник Гудлак Џонатан и бивши војни диктатор Мухамаду Бухари.

Полиција је саопштила да је јутрос експлодирала бомба на једном бирачком мјесту у основној школи у граду Авка, у источној Нигерији, али нема жртава, преноси Ројтерс.

"Нико није погинуо и нема повријеђених. Полицијски одред за експлозиве је ушао унутра", изјавио је Уче Езе, портпарол полиције у држави Анамбра чији је Авка главни град.

Ово су тек осми избори од када је Нигерија 1960. године стекла независност од Велике Британије.

Нигерија је земља са дугом историјом војних пучева и крвопролића узрокованих политичким и етничким размирицама, споровима око територија, крађом нафте и у посљедње вријеме исламском побуном организације Боко Харам.

Масован одзив гласача у Нигерији

Међународна заједница са великим интересовањем прати изборе у земљи са највећом привредом у Африци, а то нарочито важи за стране инвеститоре зато што је Нигерија највећа дестинација за директна страна улагања.

Џонатан и Бухари су у четвртак потписали мировни договор и обећали да ће прихватити резултате слободних и фер избора. Међутим у насиљу прије избора већ је погинуло неколико десетина људи.

Хиљаде Нигеријаца и странаца који раде у Нигерији напустили су ту земљу због страха од избијања насиља послије избора.
Око 1.000 људи је погинуо у насиљу које је избило послије избора 2011. када је Бухари изгубио, а Џонатан побиједио. Тада није било сумње да ће Џонатан доминирати и освојити милионе гласова.

Али сада је финиш изборне трке много неизвјеснији. Политичка сцена у Нигерији се промијенила прије двије године када су водеће опозицоне партије формирале коалицију и први пут заједно подржале једног кандидата: Бухарија.