latinica  ћирилица
26/03/2015 |  14:51 | Аутор: СРНА

Додик: Предсједништво БиХ није ни могло смијенити Шкрбића (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Ранко Шкрбић, који је поднио оставку на мјесто амбасадора БиХ у Србији, није ни могао да буде смијењен на данашњој сједници Предсједништва БиХ, јер то није било на дневном реду, нити је именован министар иностраних послова БиХ који би требало да покрене процедуру за смјену.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је нагласио да није тачно да је Шкрбић поднио оставку зато што је знао да ће наводно бити смијењен, већ је то урадио из низа других разлога.

"Он није хтио да остане на том мјесту из низа разлога, јер напросто не можете да прихватите или спознате чињеницу да се људи који не могу да формирају Савјет министара понашају као да су већ тамо", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, послије састанка са шефом Представништва Српске у Вашингтону Обрадом Кесићем.

Предсједник Српске је истакао да је логично да се прво састави Савјет министара и да се након тога дјелује у складу са законским прописима, те да се именује министар иностраних послова који би покренуо иницијативу за смјену.

"Људи који нису успјели да формирају, а очигледно је да покушавају да 'склепају' Савјет министара, не могу да прејудицирају ствари на тај начин, иако видимо да се баве свим и свачим.

Ту фамозну причу о Шкрбићу исконструисала је опозиција, па чак и они који су директно учествовали у одређеним корупционим радњама из опозиције, а сада се утркују да оптуже или осуде њега иако нема никаквих доказа", нагласио је Додик.

Када је ријеч о функционисању и кадровским промјенама у дипломатско-конзуларној мрежи, предсједник Српске је рекао да очекује да се, када за то дође вријеме, ради у складу са законом, правилима и процедурама.

"Да би се радило у складу са законом, прво мора да се именује Савјет министара који још не постоји", рекао је Додик.

Он је нагласио да тренутни кандидат за министра иностраних послова не зна ни да попуни један обични формулар, а да се чак и не устручава да призна да не зна да то уради.

"У свом примитивизму који овдје живи сасвим је логично да један министар иностраних послова не зна да попуни ниједан формулар", рекао је Додик, истичући да "новинари такве ствари не препознају као важне".