latinica  ћирилица
24/03/2015 |  18:14 | Аутор: СРНА

Главаш још остаје у затвору

Уставни суд Хрватске дјелимично је укинуо одлуку Врховног суда којом је Бранимир Главаш враћен у истражни затвор, али то не значи да он излази из Реметинца у којем се налази од 5. марта.

Главашев бранилац Вишња Дреншки - Ласан рекла је да је дјелимично усвојена њихова уставна тужба и да је Уставни суд цијелу причу вратио на поновно одлучивање пред Врховни суд.

"Није укинуо истражни затвор. Главаш данас не иде из затвора већ је све враћено на поновни поступак на Врховни суд", појаснила је Дреншки Ласан.

Главашу је одређен истражни затвор, јер је Врховни суд закључио да је таква мјера обавезна за окривљене којима је изречена казна већа од пет година.

Уставни суд Хрватске укинуо је пресуду којом је Врховни суд правоснажно осудио Главаша на осам година затвора због ратних злочина почињених над Србима у Осијеку 1991. и 1992. године. Укинута је пресуда у случајевима "Гаража" и "Селотејп".

На снази је остала пресуда загребачког Жупанијског суда којом је због ратног злочина у Осијеку неправоснажно осуђен на 10 година затвора.