latinica  ћирилица
16/03/2015 |  19:03 | Аутор: РТРС

Бијељина: Таксисти пријете блокадом саобраћајница

Бијељински таксисти пријете да ће блокирати саобраћај у граду, ако надлежне градске инспекције не зауставе нелегални превоз путника. Већ годинама, кажу, безуспјешно указују на проблем нелојалне конкуренције због које им је угрожена егзистенција.

Уморни од безуспјешне борбе против непријављених превозника, таксисти су за петак, 20. марта , најавили протестну вожњу око зграде градске управе. Спремни су, кажу, и на потпуну блокаду саобраћаја.

Више од стотину регистрованих таксиста у Бијељини не могу да опстану иако посла има, јер њихов рад угрожава, како процјењују исто толико непријављених превозника. Трошкови су им мањи, па возе по нешто нижој цијени отимајући путнике.

- Превише има дивљих превозника који нам узимају путнике на сваком кораку и генерално ми не можемо да радимо,  не можемо да опстајемо, рекао је Саша Билић, предсједник Удружења таксиста Града Бијељина.

Таксисти кажу да годишње морају да издвоје око 5.000 марака за порезе, доприносе и разне таксе. Све чешће немају зараде.

У надлежној градској инспекцији тврде да интензивно раде на сузбијању илегалног превоза путника. Током прошле године у 12 случајева су искључили возила из саобраћаја и поднијели прекршајне пријаве. Проблем је доказивање прекршаја у судском поступку.

- Немамо никакву сарадњу са грађанима који неће да потврде да су се возили нелегалним такси превозом, тј. да су платили, нагласио је Тривко Стевић, градски саобраћајни инспектор.

Незадовољни радом надлежних инспекција таксисти су за петак 20.марта заказали протестну вожњу око зграде градске управе, а уколико се проблем не ријеши најављују и потпуне блокаде саобраћаја.