latinica  ћирилица
07/03/2015 |  21:57 | Аутор: РТРС

Почео Балкан Фис куп

На стази Дворишта на Јахорини данас је одржан први такмичарки дан Балкан Фис купа у скијашком трчању.

 На старту у обје конкуренције појавило се 60 такмичара из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Македоније, Румуније и Бугарске. Због проблема у путу нису стигли представници Црне Горе и Грчке.

Смучарке су данас трчале на пет километара слободним стилом,а највише успјеха имала је представница Словеније Ања Мендељц.

Она је забиљежила вријеме 16 минута 47 секунди и 86 стотох дијелова секунде.

Другопласирана је била Румунка Сара Тимеа са закашњењем од 13 секунди и 35 стотих дијелова секунде, а трећа, најбоље пласирана домаћа такмчирака Тања Каришик је имала заостатак од 24 секунде. Двије првопласиране су иначе редовне учеснице Свјетског купа у скијашком трчању.

Смучари су наступили на 10 километара, а најбржи је био Румун Пол Пепене у времену 28 минута 34 секунде и 56 стотих дијелова секунде.

Другопласирани је био његов земљак Патрик Хаџију са закашњењем од 25 секунди и 65 стотинки, док је трећа позиција припала Бугарину Веселину Цинцову. Он је за првопласираним каснио 30 секунди и 22 стотинке. Најбољепласирани домаћи такмичар био је Младен Плакаловић на четвртој позицији.

Сутра су на програму, као и данас, трке на пет и десет километара. Требале су да се одрже тамичења на дупло дужим стазама, али због тежине снијега и отежаних припрема стаза одлучено је да се вози као и данас.