latinica  ћирилица
07/03/2015 |  20:08 | Аутор: СРНА

Јункер: Схватити озбиљност економске ситуације

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер позвао је све земље чланице ЕУ да схвате "озбиљност економске ситуације" у Грчкој.

"Морамо да водимо рачуна да се ситуација у Грчкој додатно не погорша. Оно што је забрињавајуће је то што сви у ЕУ нису још схватили озбиљност ситуације", рекао је Јункер за сутрашње издање њемачког "Велта".

Предсједник Европске комисије рекао је да четвртина Грка нема социјално осигурање, док је стопа незапослености највећа у ЕУ, посебно међу младима.

Јункер је искључио могућност изласка Атине из еврозоне, оцијенивши да би такав сценарио нанио ненадокнадиву штету за јединствену европску валуту.

Предсједник Европске комисије позвао је Грчку да проведе реформе договорене са кредиторима и поштује договоре постигнуте са повјериоцима.

"Ако Влада Грчке жели да има више новца, мора да надокнади штедњом или додатним приходима", рекао је Јункер.

Јункер је рекао да би преговори о кредитној помоћи требало да буду "мање захтјевни" и "више политички".

Грчки министар финансија Јанис Варуфакис у понедјељак, 9. марта, ће европским партнерима представити пакет реформи да би Грчка што прије добила неопходни новац.

Грчка и ЕУ договориле су се крајем фебруара да за четири мјесеца буде продужена кредитна помоћ Грчкој.

Међутим, европски партнери Грчке раније су најавили да Атини кредитна помоћ неће бити одобрена прије априла, када ће бити утврђено у којој мјери Влада проводи обећане реформе.