latinica  ћирилица
07/03/2015 |  19:00 | Аутор: СРНА

Напредак у преговорима о иранском нуклеарном програму

У преговорима са Ираном о његовом нуклеарном програму постоји напредак, али предстоји још пуно посла да би се постигао договор, сагласили су се данас у Паризу француски министар спољних послова Лоран Фабијус и амерички државни секретар Џон Кери.

"Постоји напредак у неким доменима, али постоје и несугласице које морају да се отклоне, тако да још има пуно посла", рекао је Фабијус у Паризу, на заједничкој конференцији за новинаре са америчким државним секретаром.

Амерички државни секретар рекао је да је на Ирану да докаже да је његов нуклеарни програм намјењен искључиво у мирнодопске сврхе.

"Све зависи од Ирана који увјерава да је то програм у мирнодопске сврхе. Техеран мора да то и покаже свијету", објаснио је Кери.

Кери је претходних дана у Швајцарској разговарао са иранским министром спољних послова Џавадом Зарифом уочи нове рунде преговора која би требало да буде одржана 15. марта.

Он је у Париз допутовао како би свог француског, њемачког и британског колегу обавијестио о току преговора са Ираном у настојању да обезбиједи подршку европских партнера за нуклеарни споразум са Ираном.

Преговори које САД, Русија, Кина, Велика Британија, Француска и Њемачка воде са Ираном усмјерени су на постизање споразума, да би Запад ублажио санкције које су уведене Техерану због његовог контроверзног нуклеарног програма.

Запада страхује да Техеран под плаштом цивилног нуклеарног програма развија атомско оружје.

Преговарачи су поставили 31. март као рок за постизање оквирног споразума.