latinica  ћирилица
07/03/2015 |  17:18 | Аутор: СРНА

СДА позвала ДФ да се врати у преговоре (ВИДЕО)

Главни одбор СДА позива Демократски фронт /ДФ/ да се врати у преговоре да би влада Федерације БиХ и Савјет министара БиХ били изабрани до предвиђеног рока.
СДА - Сједница Главног одбора - Фото: СРНА
СДА - Сједница Главног одбораФото: СРНА

"За СДА није прихватљива мањинска Влада ФБиХ, то јест влада која не би имала министре из свих политичких странака коалиције које јој гарантују већинску подршку у Парламенту ФБиХ", саопштено је из СДА након данашње сједнице Главног одбора те странке.

Главни одбор СДА позвао је данас све политичке странке потписнице споразума о принципима успостављања власти да хитно окончају примјену изборних резултата.

"За СДА је неприхватљиво да било ко у овом тренутку напушта процес који се налази у завршној фази. Свако ко то чини мора бити свјестан своје одговорности за све штетне посљедице које ће почети да кулминирају након истека привременог финансирања 31. марта", саопштено је из СДА.

Главни одбор СДА задужује Предсједништво Странке да у разговорима са СДС-ом, ПДП-ом и НДП-ом размотри могућност успостављања заједничких парламентарних већина на нивоу општина у БиХ.

На сједници су усвојене одлуке о расписивању редовних избора у СДА који ће се окончати одржавањем шестог редовног конгреса 26. маја.

СДА сматра да је Декларација Хрватског народног сабора /ХНС/ "унијела беспотребан немир у осјетљивом политичком тренутку када треба примјенити изборне резултате", али и одбацује као неприхватљиве ставове из тог документа који су "на трагу додатних етничких и територијалних подјела земље".

Главни одбор СДА изражава озбиљну забринутост због, како се наводи, покушајима фалсификовања резултата пописа становништва, те упозора Агенцију за статистику БиХ да приликом обраде пописних података мора поступати у складу са законом и поштовати изјашњење пописаних грађана о њиховом пребивалишту.