latinica  ћирилица
07/03/2015 |  16:35 | Аутор: СРНА

Завршена "Жетва два", наоружање уништено

Акција прикупљања наоружања од грађана "Жетва два" завршена је данас уништавањем преосталог прикупљеног контигента оружја у бањалучкој ливници "Јелшинград", у присуству Директора полиције Републике Српске Гојка Васића.
Бањалука: Уништавање наоружања - Фото: СРНА
Бањалука: Уништавање наоружањаФото: СРНА

Васић је оцијенио да је ова акција дала добре резултате и да је током њеног трајања у Српској укупно прикупљено и уништено 4.800 цијеви, 570 дијелова наоружања, 14.000 минско-експлозивних средстава и 250.000 комада муниције.

Он је рекао новинарима током седмог уништавања наоружања да је ова акција трајала око годину и по дана и да су је проводиле и полицијске агенције у Федерацији БиХ.

Васић је позвао грађане, уколико имају наоружање које се не може легализовати, да га предају полицији.

"Позивам полицију, али и тужилаштва, да имају у виду добровољност и да у складу са законом, када се лице одрекне наоружања, одустану од кривичног гоњења", додао је Васић.

Директор агрентинске Дирекције за контролу наоружања Матијас Моле рекао је да је прикупљање и уништавање наоружања велики посао и да његова земља има великог искуства с тим и да их могу пренијети и у БиХ.

Он је навео податке да је у Аргентини посљедњих година било прикупљено од цивила и уништено више од 270.000 комада наоружања.