latinica  ћирилица
07/03/2015 |  16:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Без ових животиња бисмо могли да останемо до краја године

Чак 10 животињских врста би ове године могле у потпуности да нестану, упозорила је данас Међународна унија за заштиту природе (IUCN).
Сјеверни бијели носорог - Фото: Wikipedia
Сјеверни бијели носорогФото: Wikipedia

Први на списку је саола. То шумско говече, тамно смеђег крзна са бијелом пругом дуж леђа и благо закривљеним роговима уназад, живи само на Анамитском планинском ланцу, на граници између Вијетнама и Лаоса, гдје му услијед демографског раста и одсуства било каквих мјера заштите пријети тотално изумирање, пише на сајту Медим.

Сличну судбину могла би да доживи и пацифичка плискавица, чији се број смањио на свега стотињак. Опстанак те "морске свиње", која живи у Пацифичком заливу, највише угрожава индустријски риболов.

Јужнокинески тигар је од 1996. у критичној опасности од потпуног истребљања. Вјерује се да је већ нестао у природи. Наиме, ниједна јединка није виђена још од седамдесетих. Кина данас покушава да поново уведе ову врсту у њено природно станиште.

Кат Ба лангур, ког због жутог крзна на глави зову још и златоглави лангур, живи у југоисточној Азији, на простору између јужне Кине и сејверног Вијетнама. Ових мајнуна данас има свега шездесетак на острву Кат Ба и мање од хиљаду у Кини.

Између 40 и 60 јаванских носорога живи у националном парку на острву Јава. Ова животиња ужива данас посебну заштиту индонежанских власти али само у оквиру овог утичишта.

Севјерни бијели носорог је вјероватно најугроженија животиња са листе IUCN-а. Ова врста је и званично изумрла у природи. У животу је свега пет сjеверних бијелих носорога у свијету, од којих четири имају више од 40 година (животни вијек ових животиња је највише 43 године).

Амурски леопард опстаје још увијек у неколико изолованих области на крајњем истоку Азије, на простору између Кине, Сјеверне Кореје и Русије. Посљедњих година је регистровано свега педесетак ових великих мачака.

За бијелокљуног дјетлића се вјерује да је ишчезао. У Сједињеним Америчким Државама посљедњи пут је виђен 1944. године, а у IUCN-у је заведен као истребљена врста 1996. Посљедњих година, неколико биолога је навело да је видjело ову птицу, али досад нико од њих није успjео да своје тврђе поткрепи доказима.

Сjеверни разиграни лемур, мали примат који живи на сjеверу Мадагаскара, једна је од најугроженијих врста животиња на свијету, а 2012. их је регистровано свега 19.

Самоански голуб живи на Самоанским острвима, а његова популација се процјењује на 70 до највише 380.

IUCN сврстава угрожене врсте у три категорије, у зависности од степена ризика од истребљења: осјетљиве, у опасности и - у критичној опасности.

Слиједећи стадијум односи се на нестанак животиње у дивљини, а затим и на њено потпуно истребљење (у заточеништву).

Према писању сајта Медим те животиње би могле већ ове године да доспију у то стање без повратка.