latinica  ћирилица
07/03/2015 |  14:31 | Аутор: СРНА

Дачић позвао на што скорије отварање поглавља

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић позвао је шефове дипломатије чланица ЕУ и земаља кандидата да подрже што скорије отварање првих приступних поглавља у преговорима о чланству са Србијом.

 Дачић је на састанку министара спољних послова чланица ЕУ и држава кандидата за чланство у Риги поновио да је чланство у ЕУ стратешки приоритет Србије.

"Иако политика проширења није тема овог уваженог скупа морам да нагласим важност овог питања за наш регион и моју земљу, и да затражим вашу подршку за што скорије отварање првих приступних поглавља", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је указао да се предсједавање Србије ОЕБС-у одвија у изузетно тешком тренутку за Европу због украјинске кризе, истакавши да се Украјина налази на критичном раскршћу и да је крајње вријеме да се мир устали.

Пакет мјера договорених у Минску 12. фебруара, како је оцијенио, представља најбољу расположиву мапу пута која води смиривању на истоку Украјине.

"Упркос појединим оружаним инцидентима, примирје се углавном поштује. Све стране морају да уложе додатне напоре да би оно постало одрживо и трајно", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије констатовао је да безбједност у Европи и ширем простору ОЕБС-а значајно зависи од ситуације у сусједним регионима.

"Европска безбедност и ОЕБС налазе се на критичном раскршћу. Србија као председавајући је у потпуности посвећена раду са главним актерима како би се поново успоставили мир и стабилност у Украјини", поручио је Дачић.