latinica  ћирилица
07/03/2015 |  13:14 | Аутор: Агенције

Напад на ноћни клуб у Малију, петоро мртвих

Три Европљанина и два Малијца убијена у нападу на ноћни клуб у Бамаку, главном граду Малија. Сумња се да је ријеч о терористичком нападу. Једна од жртава белгијски шеф обезбјеђења канцеларије ЕУ у Бамаку.

Двоје осумњичених ухапшено је због напада на ноћни клуб у Бамаку у коме је јутрос убијено троје Европљана и двоје Малијаца, саопштио је извор из малијске полиције.

Осумњичени, чији идентитет и национална припадност нису објављени, "налазе се у процесу испитивања", рекао је извор агенције АФП, додајући да су почели да износе "интересантне" информације.

Петоро људи убијено је рано јутрос у нападу на ноћни клуб у главном граду Малија Бамаку, а сумња се да се ради о терористичком нападу у тренутку када се малијска влада налази у кључној фази мировних преговора са екстремистина на сјеверу земље.

Најмање један нападач ушао је у клуб и ресторан "Ла Терас", који се налази у дијелу Бамака популарном међу дијаспором – Хиподром, убрзо након поноћи и отворио је ватру, саопштила је полиција.

"Ово је терористички напад, мада чекамо да се случај разјасни. Оквирно говорећи, убијене су четири особе - један француски, један белгијски држављаним и двоје Малијаца", изјавио је један полицајац агенцији АФП.

Извор из болнице "Габријел Туре" у Бамаку је рекао да је по доласку у ту установу преминуо и трећи Европљанин, чија националност за сада није позната, као и да је осам особа рањено.

Лист "Комба" из Бамака објавио је на свом сајту да су мушкарац и жена остворили ватру из "тешког оружја" док је трећи нападач стражарио на улазу, али, како наводи АФП, та информација није потврђена из независних извора.

Очевици су рекли да су нападачи побјегли са најмање два возила, међу којима су били црни мерцедес и БМВ.

У дио Бамака у коме се догодио напад стигло је више стотина полицајаца, али у првом тренутку нису сви очевици хтјели да свједоче због страха од одмазде.

Француски предсједник Франсоа Оланд "најоштрије је осудио овај кукавички напад", наведено је у саопштењу из његове канцеларије. Амбасада Француске у Бамаку је поручила свих француским држављанима у том граду да буду опрезни ако морају да изађу из куће.

Белгијски министар спољњих послова Дидије Рејндер је изјавио да је могуће да се ради о терористичком нападу, преноси Ројтерс.

На сјеверу Малија има етничких сукоба и у току је побуна исламиста. Тај дио земље се бори за стабилност и мир од државног удара 2012. године.

Џихадисти повезани са Ал Каидом држали су под контролом ту пустињску област величине Тексаса више од девет мјесеци. У војној интервенцији, предвођеној Французима 2013. они су дјелимично протјерани из тог региона.

Та западноафричка држава се бори и са екстремистичким покретом Туарег који се од 1962. године до данас четири пута побунио. Они се сукобљавају са малијском војском око ове територије коју зову Азавад и тврде да је њихова домовина.

Међутим сукоби на сјеверу земље до сада нису утицали на свакодневни живот у Бамаку, гдје живи 1,8 милиона становника и терористички напади су били ријетка појава.