latinica  ћирилица
07/03/2015 |  09:04 | Аутор: РТРС

Стабилизација временских прилика и престанак падавина

Након што је снијег у протекла два дана проузроковао бројне проблеме, данас се очекује стабилизација временских прилика.


Обилне сњежне и кишне падавине које су  захватиле земљу у сриједу имале су вишеструке посљедице. Поједина мјеста, попут Сокоца, била су потпуно парализирана и без струје, саобраћај је у већем дијелу БиХ био отежан и повремено обустављен, а покренута су и клизишта која су нажалост однијела један живот.

У Сокоцу је због обилних сњежних падавина и јаког вјетра на подручју ове општине, проглашено стање елементарне непогоде. Око 70 одсто локалне заједнице и даље је без струје и воде, а путеви према селима су још непроходни.

Радници Еелектродистрибуције успјели су отклонити квар на далеководу Ново Село и довести струју на врело Биоштице, тако да је снабдијевање водом од синоћ уредно. На подручју "Електро-Бијељине", без струје је Хан Пијесак и села око Лопара.Због снијега је јутрос у Хан Пијеску проглашено стање елементарне непогоде.

У Херцеговини се ситуација стабилизовала.

Ипак без струје је још десеткиловолтни далековод Ластва-Љубомир, села око Билеће, Гацка, Невесиња и Љубиња. Висина снијега у појединим селима око Сребренице достиже 1 метар. Села Осмаче и дио Скелана и јутрос су без струје. Због јаког вјетра и сњежних наноса отежано се саобраћа на путевима Рогољи-Млиништа, Стројице-Ново Село Карановац-Кнежево-Турбе Гацко-Тјентиште и Љубиње-Билећа, саопштено је из Ауто-мото савеза.

Према прогнозама метеоролога, грађани могу одахнути, јер се данас очекује престанак падавина и сунчано вријеме уз малу до умјерену облачност.

Повремено слаб снијег или киша могући су још само на истоку земље. Падавина неће бити ни сутра, али ће се јутарња температура спустити и до минус десет степени Целзијуса. Како дан буде одмицао, тако ће жива на термометру расти, а вријеме ће бити сухо и облачно.

Од понедјељка до четвртка очекује се период сухог и стабилног времена.