latinica  ћирилица
07/03/2015 |  08:55 | Аутор: СРНА

Кузмановић и Мирјанић данас у Салцбургу

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић и генерални секретар Драгољуб Мирјанић учествоваће данас у Салцбургу у раду Генералне скупштине Европске академије наука и умјетности, те присуствовати свечаној инаугурацији нових чланова.
Европска академија наука и умјетности (фото: www.ameu.eu/) - Фото: РТРС
Европска академија наука и умјетности (фото: www.ameu.eu/)Фото: РТРС

На редовној сједници Генералне скупштине биће разматран Извјештај о раду у 2014. години, Програм рада и финансијски план за ову годину, саопштено је из Академије наука и умјетности Републике Српске.

Скупштина ће разматрати и актуелна друштвено-економска питања у вези са Европском унијом, као и друга текућа питања.

Током радног дијела сједнице биће ријечи о даљим активностима Конференције академија подунавских земаља, која већ четири године дјелује у оквиру Европске академије наука и умјетности, а чији је Академија наука и умјетности Републике Српске пуноправан члан.

У свечаном дијелу сједнице Генералне скупштине биће обављена инаугурација нових чланова и том приликом ће за члана Европске академије бити инаугурисан и академик Драгољуб Мирјанић, док ће предсједник Србије Томислав Николића бити примљен у круг протектора.

Кузмановић је члан Европске академије наука и умјетности од 2009. године, док је Мирјанић изабран за члана прошле године, подсјећају из Академије науке и умјетности Републике Српске.

Традиционални пленум Академије, којем ће присуствовати угледни представници из политике, науке, цркве, економије и друштва, биће својеврсан мали самит, јер ће на свечаности учествовати и предсједник Аустрије Хајнц Фишер и Македоније Ђорђе Иванов.

Европску академију наука и умјетности основали су 1990. године бечки надбискуп кардинал Франц Кениг, политиколог Николаус Лобковиц и хирург Феликс Унгер, с циљем интердисциплинарне размјена и подстицање европске сарадње.

Академија, која се финансира из јавних средстава и донација, има око 1.500 чланова.