latinica  ћирилица
07/03/2015 |  08:49 | Аутор: СРНА

Снијег, лед и вјетар отежавају саобраћај

У Републици Српској саобраћај се одвија отежано у вишим предјелима и преко планинских превоја, на коловозима је угажени снијег и лед, а јак вјетар формира сњежне наносе.
Превој Чемерно - Фото: РТРС
Превој ЧемерноФото: РТРС

Из Ауто-мото савеза Републике Српске скрећу пажњу возачима у Херцеговини на јаке ударе вјетра.

Због сњежних наноса отежан је саобраћај на дионицама Рогољи - Млиништа, Стројице - Ново Село и Карановац - Кнежево - Турбе, Гацко - Тјентиште и Љубиње - Билећа.

Отежано се саобраћа на дионицама Власеница - Хан Пијесак и Љубогошта - Мокро гдје је на снази забрана кретања за теретна возила са приколицом и шлепере.

На путном правцу Соколац - Рогатица за шлепере и теретна возила са приколицом обавезна је употреба ланаца. И на свим осталим дионицама које воде преко планинских превоја за ову категорију возила се препоручује употреба ланаца.

Регионални пут Улог - Кланци непроходан је због сњежне мећаве и високих сметова.

На магистралном путу Трново - Миљевина - Брод на Дрини упозоравају се возачи на могућност обрушавања сњежних лавина на коловоз.

И даље је потпуно обустављен саобраћај на дионицама Млиништа - Гламоч и Ново Село - Купрес.

Из Ауто-мото савеза скрећу пажњу на могуће одроне земље и камења на коловоз посебно на правцима Бањалука - Теслић, Мркоњић Град - Црна Ријека, Карановац - Кнежево - Угар, Шипово - Стројице, Добро Поље - Миљевина - Брод на Дрини, Братунац - Скелани, Љубовијски мост - Дрињача, Шековићи - Цапарде, Бродар - Рудо, Вишеград - Вардиште и Рогатица - Устипрача.

Због извођења радова на инсталацији опреме на наплатној станици "Јакуповци" и обуке особља за рад на наплати путарине, на дијелу аутопута Градишка - Бањалука на снази је посебан режим одвијања саобраћаја на тој локацији.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини - гранични прелаз Шћепан Поље, на снази је забрана саобраћаја за возила чија укупна маса прелази 12 тона и возила чија дужина прелази осам метара.

Због радова на дионици магистралног пута Костајница - Козарска Дубица у мјесту Вриоци, на снази је обустава саобраћаја, а возила се преусмјеравају на привремену обилазницу у непосредној близини.

На дионици магистралног пута Карановац - Угар у мјесту Бочац због активираног клизишта саобраћај се одвија једном саобраћајном траком уз привремену саобраћајну сигнализацију.

Због изласка грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи аутопута Бањалука - Добој, на магистралном путу Вукосавље - ентитетска граница /Каруше/, на дионицама Шешлије - Јоховац и Јоховац - Руданка, измијењен је режим саобраћаја, па ће повремене обуставе бити вршене сваки пуни час и трајаће по 15 минута, радним данима и суботом од 7.00 до 17.00, а недјељом од 7.00 до 13.00 часова.

Због деминирања терена повремено долази до получасовних обустава саобраћаја на регионалном путу Поље - Подновље, локалитет Горњи Божиновци пет, од 9.00 до 15.00 часова.

На дионицама Укрина - Горња Вијака и Карановац - Митровић, на мјесту клизишта, саобраћа се једном траком.

Због невремена које је захватило Црну Гору, на Граничном прелазу Хум - Шћепан Поље није могућ прелазак границе, док је на граничним прелазима Илијино Брдо /Требиње - Никшић/ и Враћеновићи /Билећа - Никшић/ забрањен саобраћај за теретна возила са приколицом и шлепере.

На осталим граничним прелазима нема дужих задржавања.