latinica  ћирилица
06/03/2015 |  23:11 | Аутор: novosti.rs

Рио домаћин завршног турнира Свјетске лиге за одбојкаше

Финални турнир Свјетске лиге за одбојкаше одиграће се од 15. до 19. јула у Рио де Жанеиру.

Биће то уједно и генерална проба за олимпијски турнир идуће године. Завршни турнир хтјели су да организују и Аустралија, Иран и Пољска.

На Ф6 осим домаћина, Бразила, играће прве двије селекције из групе А и Б и побједник финалног турнира Друге дивизије у Бугарској. Уколико Бразилци у групи А, у којој је и селекција Србије, освоје прво или друго мјесто, у Рио ће играти трећепласирана селекција. То практично значи да "орлови" морају да буду бољи од Италије или Аустралије. У групи А су: САД, Пољска, Иран и Русија.

Комерцијално такмичење стартује посљедњег викенда маја, 29-31, када ће изабраници Николе Грбића у Кубаји одмјерити снаге са Бразилом. Потом слиједи гостовање код "азура", да би трећег, четвртог и петог викенда, у Новом Саду и Београду дочекали Бразил, Аустралију и Италију. Посљедње седмице, 4. и 5. јула, Станковић и другови у Јужној Вантири играју са "кенгурима".

Србија је досада освојила четири сребра и три бронзе. Посљедњи пут на побједничко постоље српски одбојкаши попели су се 2010. у Аргентини, од када и нису играли на завршном турниру. Прошле године били су шести.