latinica  ћирилица
06/03/2015 |  21:17 | Аутор: Б92

ИД снабдијева Европу хероином

Новац од кријумчарења дроге доноси велики дио зараде за Исламску државу, од продаје у земљама које контролишу, али и у околини.

Како наводе званичници из Руске федералне организације за контролу дроге, ИД зарађује овим путем и до милијарду долара.

“Територија на којој се узгаја мак је све већа. Ове године смо чули вијести о томе да постоји рекордна жетва мака, стога и велика производња опијума и хероина. Морамо рећи да се овај проблем не тиче само Русије, већ и Уједињених нација, зато што ово није пријетња само за нашу земљу, већ и за безбједност читаве Европе“, нагласио је Виктор Иванов из Федералне организације.

Он је нагласио да је претходних година прекинут пут преко Балкана, којим се преносила дрога, те се сада она преноси преко Ирака.

Како се наводи, оно што профит Исламске државе чини неизмјерно великим јесте то што, упркос што ИД не контролише Авганистан, одакле долази највише дроге, она се лако преноси до Ирака и других територија под контролом терористичке групе.

“Према нашим информацијама, ИД зарађује и до милијарду долара трговином преко својих територија“, додао је Иванов.

Руска организација за контролу дроге је у новембру објавила извјештај у којем постоје информације да би трговина авганистанским хероином по Европи могла џихадистима да донесе зараду и до 50 милијарди долара.

“Више од половине хероина, који се продаје у Европи, долази од Исламске државе“, нагласио је Иванов.

Новац од дроге је, уз продају нафте и освајања, једини начин на који екстремисти зарађују, а како су скорашња истраживања показала, ИД се налази у финансијској кризи.