latinica  ћирилица
06/03/2015 |  20:37 | Аутор: РТРС

Соколац: Због сњежних падавина и вјетра проглашена елементарна непогода (ВИДЕО)

У Сокоцу због обилних сњежних падавина и јаког вјетра на подручју ове општине, проглашена елементарна непогода. Радници Еелектродистрибуције успјели су да отклоне квар на далеководу Ново Село и доведу струју на врело Биоштице у општини Соколац, па се очекује да ће снабдијевање водом, од вечерас, бити уредно. Ипак, и даље је више од 50 села без струје и недоступно.

Општине Гацко, Билећа и Берковићи добиле су електричну енергију након што су санирани кварови на далеководу Требиње-Билећа, док подручје Љубиња дјелимично има струју. У Невесињу је без електричне енергије било око 25 села. 

Тешка ситуација је и на путевима према Трнову јер снијег није добро очишћен. Након што је више од 70 одсто локалне заједнице остало без струје и воде, општина је прогласила стање елементарне непогоде.

На путу од Лукавице до Трнова чести су застоји јер се велике количине снијега задржавају на путевима, иако су путари на терену не стижу да на вријеме реагују и оспособе све дионице. На планинском превоју Рогој наноси снијега већи су од метар, али је пут проходан.

Надлежни упозоравају да возачи камиона без пријеке потребе не крећу на пут.

Фочански електричари не памте да су им у посљедњих 20 година сњежне падавине задале оволико посла на санирању кварова на далеководима и нисконапонској мрежи до села и приградских насеља. Осим у селима и град је био без струје. Снабдијевање је нормализовано у Фочи и приградским насељима.

Водостаји Саве и Дрине у Семберији постепено се повећавају. Сваког часа ниво је већи за око један центиметар, али ријеке су у кориту. Бујичне рјечице Гњица и Ступањ излиле су се током ноћи и заплавиле мањи дио њива у приобалном дијелу у Новом и Доњој Чађавици, поред магистралног пута Бијељина – Брчко.

Проблеми због снијега и у Федерацији. Око 11 хиљада потрошача у Федерацији било је без струје. Због обилних падавина стање природне непогоде проглашено је на подручју општине Кладањ гдје је висина снијега изнад 90 центиметара.