latinica  ћирилица
06/03/2015 |  20:20 | Аутор: Б92

Боко Харам пушта цивиле, спрема нападе

Припадници Боко Харама масовно се окупљају у граду Гвозу како би се спремили за офанзиву на међународне снаге, наводе обавјештајне службе, пише Скај њуз.
 - Фото: РТС
Фото: РТС

Према извору из обавјештајне службе у тој области су и безбједносне снаге из Чада које се крећу полако због страха од поврјеђивања цивила, али и због тога што су чланови Боко Харама минама окружили град.

Жена која је од јула била заробљена у Гвозу рекла је својој ћерки да су милитанти прошле недјеље говорили цивилима да напусте град и тако избјегну да се током борбе нађу између двије ватре.

Хајија Адама је осим тога истакла да јој је мајка рекла да припадници Боко Харама пуштају младе жене које су држане тамо против њихове воље, као и да међу њима има и оних које су заробљеништву затрудниле.

Како наводи, њена мајка је напустила Гвозу прошле недјеље и побјегла до града Јола у сусједној држави Адамава.

Боко Харам је прошлог августа прогласио исламски калифат широм сјеверноисточне Нигерије и до сада извео на десетине самоубилачких напада, као и оружаних нападе на села.

Међутим, посљедњих недјеља војници Чада и Нигерије успјели су да поново заузму неколико села од припадника Боко Харама.

На десетине хиљада Нигеријаца је до сада побјегло од борби у сусједни Камерун.

Током шестогодишњег сукоба у Нигерији процјењује се да је убијено око 12.000 људи, а да је и до 1.6 милиона остало без домова.