latinica  ћирилица
06/03/2015 |  19:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Хоџс: Путин жели да уништи НАТО

Амерички војни заповједник у Европи, генерал Бен Хоџс рекао је да руски предсједник Владимир Путин жели да уништи НАТО.

Сигуран сам да Путин жели да уништи наш савез. Не, нападајући нас, него цијепајући нас, рекао је Хоџс у обраћању војним и политичким лидерима у Берлину, пренио је британски "Телеграф".Амерички генерал говорио је у прилог војних односа са Великом Британијом, усљед забринутости да би могли бити ослабљени због најављених буџетских резова за одбрану, рекавши да је Британија најстарији савезник САД у НАТО и да ће оживјети своју лидерску позицију.

Помињући Путина, Хоџс је скренуо пажњу да би Русија могла да искористи ону врсту “хибридног ратовања“ и цивилну милицију виђену у источној Украјини, како би тестирала НАТО савез.

Он је истакао да би у одсуству отвореног напада Русије, неке земље чланице НАТО ипак могле да се позову на члан 5. Вашингтонског споразума који прецизира да је напад на једну чланицу, напад на цијели НАТО савез.

“Ако би нестало члана 5, нестало би и нашег савеза“, рекао је амерички генерал, који је предложио да НАТО позиционира тенкове у Пољској, Литванији, Летонији, Естонији, Румунији и Бугарској на границе са Русијом.

Он је, такође, поновио приједлог о слању оружја Украјини, којем се европски лидери противе, рекавши да би јој могли послати 1.000 тенкова, али не да би напала Русију, него да би Путина “скупље коштао“ рат у Украјини.

“Морамо да подигнемо цијену за Путина. Он управо сада ужива 85 одсто подршке код куће. Али када руске мајке схвате да њихове синове доносе мртве кући, када цијена расте, онда ће и подршка Путину да опада“, рекао је Хоџс.

Он је оптужио Москву да дјелује са 12.000 војника у Украјини.

У Берлину је истовремено данас одржан министарски састанак “Нормандијског формата“ на којем је договорено продужење мандата мисије ОЕБС која надгледа примирје према споразуму из Минска 12. фебруара.