latinica  ћирилица
06/03/2015 |  19:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Нападач на амбасадора САД оптужен за покушај убиства

Јужнокорејска полиција саопштила је да је против нападача на америчког амбасадора у Јужној Кореји подигнута оптужница за покушај убиства и насиље, као и да је у току истрага о његовим евентуалним везама са Сјеверном Корејом.
Нападач на амбасадора САД у Јужној Кореји - Фото: AP
Нападач на амбасадора САД у Јужној КорејиФото: AP

Амбасадор Марк Липерт (42), коме је нападач јуче нанио повреде по лицу и руци ножем дугим 25 центиметара, и даље је у болници, иако ране нису опасне по живот, преносе агенције.

Липертова дубока рана на лицу је ушивена са 80 шавова, а био је подвргнут и вишесатној операцији због оштећења нерва на руци.

Полиција истражује везе између напада и посјета нападача, идентификованог као Ким Ки-џонга (55), Сјеверној Кореји. Он је приведен одмах послије напада.

Полиција је претресла канцеларију осумњиченог и заплијенила документе и податке са компјутера са циљем да утврди како је напад планиран и да ли су умијешане и друге особе.

Откривено је да је Ким посјетио Сјеверну Кореју више пута 2006. и 2007. године, као и да је покушао да подигне споменик покојном сјевернокорејском лидеру Ким Џонг-илу у Сеулу.

Ким би могао бити оптужен и за напад на изасланика стране земље, али и кршење контроверзног јужнокорејског закона којим је забрањено хваљене Сјеверне Кореје или помагање тој земљи, изјавио је шеф полиције дистрикта Џонгно Јун Мјунг-сунг, наводе агенције.

Док је ножем убадао амбасадора Ким је викао: "Јужна и Сјеверна Кореја треба поново да се уједине". Ким, који је познат и по ранијим антиамеричким и насилним протестима, тврди да је му нико није помогао да испланира и изврши напад.

Он је полицији испричао да се ради о чину протеста због војних вежби САД и Јужне Кореје које су почеле у понедјељак, а одржавају се сваке године. Пјонгјанг сматра да су оне припрема за инвазију.

Ким је рекао да су војни маневри, за које Вашингтон тврди да су искључиво дефанзивни, уништили покушаје помирења двије Кореје, испричали су полицијски званичници.