latinica  ћирилица
06/03/2015 |  18:26 | Аутор: СРНА

Данска: Карикатуре пророка Мухамеда у уџбеницима

Данско просвјетно удружење жели да контроверзне карикатуре пророка Мухамеда буду уврштене у школске уџбенике.Удружење наставника вјеронауке жели да стрипови буду дио наставног материјала "што прије, то боље", објављено је на сајту данске радио-станице "ДР Нихедер".

Изучавање карикатура помоћи ће да се анализирају везе између вјерских, друштвених и политичких проблема, рекао је предсједник удружења Џон Ридал.

"Ова 'мухамеданска криза' очигледно представља проблем у вјерском образовању и чуди ме да се већ нису појавили уџбеници са тим цртежима", рекао је он.

Данско Министарство образовања саопштило је да је већ много школа у земљи обрадило ову тему карикатура на часовима историје и социологије.

Приједлог је наишао на подршку неких данских политичара, а данска Народна партија затражила је да карикатуре буду обавезан наставни материјал на часовима вјеронауке.

Карикатуре су први пут објављене у данском листу "Јиландс постен" 2005. године и изазвале су насилне протесте у неким муслиманским земљама, подсјећа Би-Би-Си.