latinica  ћирилица
06/03/2015 |  18:07 | Аутор: РТРС

Добој, породице погинулих: Преиспитати одлуку о приступању Заједници (ВИДЕО)

Одлука градске скупштине да Добој приступи Заједници градова турског свијета, и даље наилази на бројна реаговања. Након бораца ванредну сједницу Скупштине града, у Добоју ће тражити и опозиција.

Док чекају испуњавање захтјева борци су отишли и корак даље.

Паљењем свијећа и полагањем вијенца симболично су у градском парку означили мјесто за градњу централног споменика жртвама протеклог рата, што је један од захтјева који годинама није реализован.

Добој је једини град који нема централно спомен обиљежје погинулима за темеље Републике Српске. То морамо да промијенимо, поручили су борци, окупљени у градском парку Народни хероји. Запалили су свијеће и положили вијенац на мјесту које су означили као локацију на којем би требао бити подигнут споменик погинулима у одбрамбено отаџбинском рату. То је ,кажу,само један од захтјева упућених градској власти дан раније.

- Ово је обиљежавање да знају гдје је, јер њихови су геометри у Турској, нису овдје, рекао је Зоран Бијелић, предсједник Предсједништва ГБО Добој.

Борци и породице погинулих регије Добој изреволтирани су одлуком скупштинске већине да подрже иницијативу градоначелника Обрена Петровића о приступању Добоја Заједници градова турског свијета. Траже ванредну сједницу Скупштине града и поништавање те одлуке.

- Мислим да је неодговорно побуђивати емоције оних који су за ову државу и овај град дали нешто најмилије, негласио је Миладинко Ковачевић, предсједник Скупштине ГБО Добој.

Да се противе чланству у овој заједници одборници опозиционог СНСД-а показали су напуштањем сједнице СГ. У овој странци кажу да подржавају борце и да ће и они тражити ванредну сједицу локалног парламента с једним циљем.

- Да се та срамна одлука повуче, поништи, јер нико нам није ни у једној реченици рекао да постоји било каква корист за грађане Добоја, додао је Споменко Василић, предсједник ГО СНСД-а Добој.

У добојском СДС-у који предводи скупштинску већину без коментара на ове захтјеве. Борци су градској власти оставили рок од седам дана да испуне њихове захтјеве. У супротном организоваће потписивање петиције за опозив градоначелника и масовнија протестна окупљања.