latinica  ћирилица
06/03/2015 |  17:56 | Аутор: Index.hr

Америка постигла пуну запосленост

Након охрабрујућег извјештаја о запошљавању из фебруара економисти банкарске групе БНП Парибас су прогласили "пуну запосленост" у Америци.

Пуна или потпуна запосленост подразумијева највећу стопу запослености коју економија може толерисати, односно ситуацију у којој посао могу пронаћи сви који то желе.

Предсједница Вијећа гувернера америчке централне банке (ФЕД) Јанет Yеллен је постизање пуне запослености поставила као један од услова за подизање каматних стопа и постепени прекид програма квантитативног олакшања. Yеллен је читаву каријеру посветила бризи за раднике и економским теоријама о запошљавању.

За разлику од Европске централне банке, ФЕД има "мандат за запошљавање" и обавезу да створи економске услове у којима је посао доступан свима.

Према посљедњем извјештаје, Сједињене Државе су у фебруару створиле 295,000 радних мјеста, а стопа незапослености је с 5.7 пала на 5.5 посто.

У биљешци БНП-а чији садржај преноси Бизнис Инсајдер пише да је: "Актуелна стопа незапослености (5.5%) пробила границу," коју је одредио ФЕД због чега очекује да ће Вијеће централне банке ускоро кренути с подизањем каматних стопа.

Бизнис Инсајдер је крајем фебруара јавио о запажању пенсилванијског сенатора Пата Тоомеyа током свједочења Јанет Yеллен на Капитол Хилу да пораст плата у Wал-Марту упућује на то да се Америка приближава "Наиру".

Ријеч је о акрониму који описује економију у којој је постигнута стопа запослености која промовише инфлацију плата и цијена.

Економисти оцјењује да је "Наир" постигнут.

ФЕД ће своје мишљење о здрављу америчке економије понудити касније овог мјесеца.