latinica  ћирилица
06/03/2015 |  17:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Сноуден затражио азил у Швајцарској

Бивши амерички обавејштајац Едвард Сноуден упутио је јуче јавни апел швајцарским властима да му одобре азил, јер би, како је навео, желио да се врати у ту земљу у којој је некада живио као тајни агент ЦИА.
Едвард Сноуден - Фото: ТАНЈУГ
Едвард СноуденФото: ТАНЈУГ

- Волио бих да се вратим у Швајцарску, неке од мојих најљепших успомена су везане за Женеву. То је дивно мјесто, рекао је Сноуден путем видео линка из Москве у обраћању публици која је на филмском фестивалу у Женеви пратила пројекцију документарног филма "Ситизенфор" који је снимљен о њему, пренијела је агенција Ројтерс.

Он је изразио наду да би Швајцарска као политички неутрална земља могла да му изађе у сусрет и одобри му азил, истовремено хвалећи тамошње мултикултурне разлике и ниво људских права.

Сноуден је казао да је у 21 европској земљи затражио азил, након што су САД поништиле његов пасош и пошто је одустао од пресељења у Еквадор.

Сноуден се налази у Русији гдје је добио азил послије објављивања повјерљивих доказа да је америчка Национална служба безбједности, гдје је био запослен, шпијунирала грађане и државе широм свијета.