latinica  ћирилица
06/03/2015 |  17:42 | Аутор: Агенције

Српски кошаркашки клубови уз АБА лигу

Кошаркашка лига Србије потпуно је стала уз АБА лигу и подржала њен концепт уз наду да ће наставити да се развија по угледу на Евролигу.

То је закључак је састанка Предсједништва Удружења клубова одржаном у хотелу "Краун плаза" на коме је присуствовао и генерални менаџер региналног такмичења Роман Лисац.

На заједничком састанку руководства Кошаркашког савеза Србије и Предсједништва УК КЛС констатовано је да је АБА лига у значајној мери допринијела одржавању високог нивоа и развоја кошарке у региону.

"У том смислу Предсједништво оцјењује да је АБА лига дала значајан допринос афирмацији и подизању квалитета клубова из Србије који су у њој играли и који данас играју. АБА лига је годинама уназад и пут за учешће клубова из Србије у најзначајнијим европским такмичењима што је један од приоритетних интереса најбољих српских клубова", наводи се у саопштењу.

Предсједништво сматра да АБА лига мора даље да се унапређује и модернизује прије свега по угледу на Евролигу, у правцу јачања позиције клубова, као основних носилаца активности у оквиру АБА лиге, и реалнијег дефинисања управљачке и власничке структуре.

"Све ове промјене биће усаглашене и са њима ће се започети примјена од почетка сезоне 2015/16. Било би веома значајно да се АБА лига врати концепту да је то лига најквалитетнијих клубова са простора бивше СФРЈ. Стварање јединствених регионалних лига на просторима бивших држава које су се у медјувремену дезинтегрисале на више држава је концепт који има своју логику и упориште у традицији. То је концепт који препознаје и ФИБА, тако да, уз сво разумијевање да се укључивањем клубова из других земаља обезбјеђују значајна додатна средства, мислимо да се треба држати простора бивше СФРЈ, уз досљедну расподјелу броја мјеста према квалитету клубова и њиховим резултатима", поручили су из КЛС.

Подршка из Србије, само је једна у низу која је протеклих дана стигла на адресу регионалног такмичења.

Претходно је АБА лига добила признање Кошаркашког савеза Хрватске и осталих клубова учесника.