latinica  ћирилица
06/03/2015 |  17:03 | Аутор: СРНА

Србац, поплаве: Укинута ванредна ситуација

Командант Општинског штаба за ванредне ситуације Србац Драго Ћирић данас ставио је ван снаге одлуку о проглашењу ванредне ситуације у општини Србац, која је донесена 4. марта због опасности од поплава.
Поплаве - Фото: РТРС
ПоплавеФото: РТРС

Одлука је донесена данас у 16.00 часова.

- Радује ме што су нашу одлуку о проглашењу ванредне ситуације озбиљно схватиле надлежне републичке институције, прије свега министар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Републике Српске Стево Мирјанић и пословодство Јавне установе `Воде Српске`, рекао је Ћирић.

Он је додао да су "Воде Српске" хитно ангажовале стручњаке предузећа "Елин" из Лакташа који су данас и јуче успјели отклонити квар на највећој пумпи на Црпној станици "Ина" Србац снаге 100 киловата, која у једној секунди може да из брањене зоне преко врбаског насипа пребаци 1.500 литара воде.

Поред ове, у функцији је још једна мања пумпа снаге 64 киловата капацитета 750 литара воде у секунди, а .

Ћирић каже да су сада створени потребни услови да се Србац одбрани од поплава, јер је без ових пумпи пријетила опасност да дође до потапања неколико улица И постројења РЈ "Електродистрибуција" Србац, што би значило да би читава општина остала без струје.

Он је рекао да су општину Србац данас посјетили повјереник за ванредне ситуације у Влади Републике Српске генерал Момир Зец и представник Републичке управе Цивилне Заштите Јанко Кецман, који су се лично увјерили у тренутно стање у водопривредним објектима који штите Србац од двије велике ријеке - Саве и Врбаса.