latinica  ћирилица
06/03/2015 |  16:51 | Аутор: СРНА

Атина послала проширену листу реформи

Грчка је послала својим партнерима из еврозоне проширену листу предложених реформи, али су званичници ЕУ рекли да је неопходно да се оствари још неколико корака прије него што Атина добије било каква средства као помоћ.
Премијер Грчке Алексис Ципрас - Фото: AP
Премијер Грчке Алексис ЦипрасФото: AP

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је тим поводом да је његова земља добила "омчу око врата".

У покушају да избјегне могуће банкротирање, Атина је уплатила Међународном монетарном фонду 310 милиона евра за покривање дијела дуга, а Ципрас је затражио одобрење да држава прода још хартија од вриједности да би прикупила новац.

Грчкој понестаје опција које има на располагању иако је у фебруару постигла споразум са еврозоном о продужењу финансијског програма са кредиторима за четири мјесеца.

Предсједник Европске централне банке Марио Драгио одбио је да ублажи ограничење које важи за Атину у погледу издавања обвезница које се наплаћују у року од три мјесеца.

Драги је рекао да споразуми ЕУ забрањују индиректно финансирање влада.

"ЕЦБ нам је ставила омчу око врата", рекао је Ципрас у интервјуу њемачком "Шпиглу" и додао да ће ова банка сносити сву одговорност, ако и даље буде имала овакав став.

Ципрас је додао да ће се ситуација, у том случају, вратити на период од прије 20. фебруара, односно прије постизања договора о продужењу финансијског програма за четири мјесеца.

Министар финансија Јанис Варуфакис је у писму чланицама еврозоне представио планове о борби против утаје пореза, активирању "фискалног савјета" ради генерисања буџетских уштеда и издавању нових дозвола за игре на срећу, како би се повећали државни приходи, рекао је један грчки званичник.

Ова листа биће размотрена на састанку стручњака Европске комисије у понедјељак, 9. марта.