latinica  ћирилица
06/03/2015 |  16:27 | Аутор: Б92

Нестали афрички спринтер живи као бескућник у Лондону

Спринтер из Сијера Леонеа који је на Играма Комонвелта нестао из тима, живи у Лондону као бескућник и не жели да се врати кући због страха од еболе.
Атлетика - Фото: илустрација
АтлетикаФото: илустрација

Како је објавио "Гардијан", спринтер Џими Торонка који се такмичио на Комонвелт играма у Глазгову у дисциплини 4x100 метара, нестао је из тима крајем августа.

Он се није вратио у Сијера Леоне пошто је сазнао да је неколико чланова његове породице умрло од смртоносног вируса.

"Надао сам се да ћу освојити медаљу за своју земљу, али сам током Игара сазнао за страшну вијест да ми је преминуо ујак, вјероватно од еболе", рекао је Торонка.

Он је нагласио да је непрекидно плакао од тренутка када је сазнао за страшну вијест.

"Нисам могао да престанем да плачем. Желио сам да идем у Лондон на кратко послије такмичења, али су ми на станици у Глазгову украдени новац и пасош. Плашио сам се да одем у полицију и пријавим крађу, јер сам се бојао да ће ме ухапсити, па сам питао некога на станици да ми плати карту за Лондон", објаснио је Торонка.

Он је додао да је на афричком ТВ каналу сазнао и да му је "мајка умрла од еболе, а послије тога и цијела фамилија".

Торонка сада спава по лондонским парковима и ноћним аутобусима и проси за новац и храну.

"Имамо и ми хладну сезону у Сијера Леонеу, али не овако хладну као у Енглеској", рекао је Торонка и додао да понекад западне у очај и пожели да се убије.

"Сан ми је да постанем један од најбољих спринтера на свијету, али сада не видим начин како да у томе успијем", рекао је Торонка.

Ебола је у Сијера Леонеу, Либерији и Гвинеји од почетка прошле године однијела 10.000 живота.

Вирус је и даље раширен у Сијера Леонеу, са 81 новим случајем закљуцно са 1. мартом, од цега 26 у главном граду Фритауну.