latinica  ћирилица
06/03/2015 |  14:27 | Аутор: БЕТА

Грушко: НАТО води хибридни рат, као у Југославији

НАТО има дугу историју "хибридних операција", изјавио је стални представник Русије у НАТО-у Александар Грушко, наводећи као примјер бившу Југославију.

"Свака држава или организација може да учи из искуства Алијансе", рекао је Грушко поводом честих оптужби да Русија води неку врсту "хибридног рата" у Украјини користећи методе које нису војне природе, пренијела је руска агенције Тас.

"Били смо свједоци врло добро познатих знакова војних уцјена, тајних интервенција, снабдијевања оружјем и одбрамбеним системима, дипломатског лицемјерја, манипулације масовним медијима и експлицитног ширења дезинформација у бившој Југославији и Либији 2011", изјавио је Грушко.

Званичници НАТО-а обично користе управо ова средства хибридног рата када оптужују Русију да креира нову врсту војне операције и спроводи је у Украјини, наводи руска агенција.

Замјеник генералног секретара НАТО-а и бивши амерички амабасадор у Русији Александар Вершбоу изјавио је у четвртак на конференцији о заједничкој спољној и безбједносној политици ЕУ у Летонији да је Русија за време Владимира Путина развила "нови облик хибридног ратовања".

Вершбоу је рекао да је циљ руског предсједника да претвори Украјину у пропалу државу и сузбије и дискредитује алтернативне гласове у Русији, како би спријечио руски "Мајдан".