latinica  ћирилица
06/03/2015 |  14:23 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Не постоје концепцијске разлике у правцима којима треба ићи Српска

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија оцијенио је да се током скупштинског засједања показало да готово не постоје концепцијске разлике у правцима којима треба ићи Република Српска када је ријеч о финансијском сектору.

Тегелтија је рекао да је у Народној скупштини Српске окончана расправа о сету закона из области финансијског сектора која је резултирала бројним приједлозима и сугестијама, о којима ће се разговарати током јавне расправе.

Он је истакао да ће након проведене расправе, у та законска рјешења бити уграђено све оно што је неопходно да би се добила најбоља форма приједлога која ће бити упућена у скупштинску процедуру.

Министар финансија Српске је подсјетио да су надлежним институцијама БиХ предложене три иницијативе за измјену закона о ПДВ-у, акцизама и административним таксама које имају везе са одређеним нацртима закона који су били на дневном реду Народне скупштине.

ММФ отказао посјету, јер није формирана власт у ФБиХ и на нивоу БиХ

Министар Тегелтија рекао је да је Мисија ММФ-а отказала посјету БиХ, која је била планирана ове и наредне седмице, јер није формирана власт у ФБиХ и на нивоу БиХ.

"Током те посјете требало је да буде разговарано о кредитним аранжманима са ММФ-ом и зато није добро што се ово десило", истакао је Тегелтија, изразивши наду да власт у ФБиХ и на нивоу БиХ ускоро бити формирана.

Тегелтија је рекао да у БиХ тренутно борави техничка Мисија ММФ-а са којима је разговарано о пореском систему.

Он је најавио да ће Република Српска у понедјељак, 9. марта, емитовати дугорочне обвезнице у износу од 60 милиона КМ.

"То је у складу са Буџетом и начином како су дефинисана дугорочна задуживања. Тај износ није велики и ничим не угрожава оно што је дефинисано Буџетом Српске", истакао је Тегелтија.

Он је подсјетио да је опредјељење Владе Републике Српске да се не повлачи такозвани "мањи руски кредит", додавши да су још у току преговори са Русијом о повлачењу већег износа средстава.