latinica  ћирилица
06/03/2015 |  13:38 | Аутор: ТАНЈУГ

УН: Ниједна земља није достигла родну равноправност

Двадесет година након што је 189 земаља усвојило план за постизање једнакости између жена и мушкараца, ниједна земља није остварила родну равноправност, изјавила је данас директорица Агенције УН за права жена Пумзиле Мламбо-Нгцука.

Иако је од конференције Агенције УН, одржане у Пекингу 1995. године, постигнут напредак, поготову у области здравља жена и образовања дјевојчица, данас је мање од 20 жена на челу држава или влада, а број посланица је повећан са 11 на само 22 одсто у протекле двије деценије, рекла је она.

Нгцука је, у интервјуу уочи Дана жена, истакла да недовољна заступљеност жена у доношењу одлука и насиље над женама представљају "глобални феномен" као резултат доминације мушкараца у свијету који, како је указала, мора да се промијени да би жене биле заиста једнаке са мушкарцима.

Платформа из Пекинга позвала је владе да окончају дискриминацију над женама и елиминишу родну неједнакост у 12 критичних области укључујући здравство, образовање, запошљавање, учешће у политици и људска права, признала женама право да контролишу своју сексуалност без присиле и потврдила им право да одлучују да ли ће и када имати дјецу.

Она је упозорила да питање сексуалних и репродуктивних права, које је било најспорније на конференцији у Пекингу, и даље изазива највеће контроверзе у преговорима УН.

- Умјесто да постану норма, тим правима се пружа жесток отпор, као што сада можемо видјети на Блиском истоку - указала је директорица Агенције УН за права жена.

Истиче, да свјетски лидери морају да почну да говоре "крајње гласно и отворено" против сексуалног насиља и порицања женских права, а унапређење родне равноправности мора бити у врху њихове агенде, што сада није случај.

Наредне недјеље биће одржан састанак Комисије за статус жена, која ће преиспитати платформу за акцију постизања родне равноправности која је усвојена у Пекингу.