latinica  ћирилица
06/03/2015 |  12:22 | Аутор: СРНА

Хусеин Чаушевић споразумно признао кривицу

Тужилаштво Брчко дистрикта закључило је споразум о признању кривице са бившим директором Гарантног фонда Брчко дистрикта Хусеином Чаушевићем, оптуженог за злоупотребу службеног полажаја или овлаштења у овом правном лицу.

На основу овог споразума Чаушевић /61/ је правоснажно осуђен на три мјесеца затвора према оптужници овог тужилаштва, која је услиједила након негативних извјештаја о ревизији финансијског пословања Гарантног фонда за 2007. и 2008. годину.

Оптужницом из 2012. године Тужилаштво дистрикта оптужило је Чаушевића да је као директор Гарантног фонда Брчко дистрикта "супротно дјелатностима овог правног лица користио свој службени положај и прекорачио своја службена овлаштења".

Према оптужници, Чаушевић је, поступајући у својству директора, давао позајмице предузећу у власништву његовог брата, те да је извршио незакониту исплату донације једном члану управног одбора фонда.

На име два уговора о финансијској позајмици, Чаушевић је незаконито ставио на располагање јавна средства од 81.000 КМ. При томе је за враћање позајмљеног новца уговорио незакониту камату, иако је Гарантни фонд основан као непрофитна организација.

Током главног претреса у овом предмету, а након што је предочен доказ о враћању позајмљеног новца фонду у пуном износу, Тужилаштво и оптужени закључили су споразум о признању кривице.

Секретар Тужилаштва Брчко дистрикта Самир Бегановић изјавио је новинарима да је овим споразумом оптужени признао кривицу за кривично дјело за које је оптужен, те да је на основу њега надлежни суд донио правоснажну пресуду, којом му је изрекао казну затвора у трајању од три мјесеца.

"С обзиром да је током кривичног поступка Гарантни фонд готово у цјелости обештећен враћањем средстава од незаконитих позајмица, пресуда Чаушевићу представља правни основ за потпуну накнаду штете враћањем донације од 1.000 КМ, која је незаконито учињена члану Управног одбора", рекао је Бегановић.