latinica  ћирилица
06/03/2015 |  12:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Блатер: Иран да укине забрану присуства жена на стадионима

Предсjедник Међунардне фудбалске федерације (ФИФА) Сеп Блатер апеловао је на Иран да укине забрану присуства жена на стадионима, описујући ту ситуацију као неприхватљиву.

"Када сам путовао у Иран у новембру 2013, не само да сам видiо да влада огромно интересовање за фудбал, већ сам уочио да закон не дозвољава женама да присуствују одигравању фудбалских мечева", написао је Блатер за недељник ФИФА, а преноси Ројтерс.

Он је нагласио да је тада на састанку са предсjедником Ирана Хасаном Руханијем покренуо то питање и да је стекао утисак да има могућности за промене.

"Ипак, ништа се није догодило. И даље за жене у Ирану важи забрана уласка на стадионе, упрскос томе што постоји напредна женска фудбалска оранизација у тој земљи", нагласио је Блатер и апеловао на иранске власти да отворе капије стадиона за жене.

Иран конкурише Уједињеним Арапским Емиратима за домаћина Азијског купа 2019, али забрана присуства зена на стадионима не даје им превелике шансе да добију организацију тог турнира.

Блатер је критиковао и остале континенталне конфедерације што за чланство у извршном комитету ФИФА нису изабрали ни једну жену.