latinica  ћирилица
06/03/2015 |  09:00 | Аутор: Jutarnji list

Крије ли се "Ћилибарска соба" испод Вупертала?

Карл-Хајнс Клајне (68) и његови пријатељи из куглашког клуба тврде да знају гдје је Хитлер 1945. сакрио фамозну 'Ћилибарску собу'. група пензионера већ годинама претражују тунеле испод њемачког града Вупертала и, ако је вјеровати Клајнеу, тај им се труд исплатио.

"Ћилибарска соба" је према неким процјенама 'највриједнији комадић умјетности', а нацисти су је украли 1941. године из петроградске палате Катарине Велике. Хитлер ју је изложио у Кенингсбергу, али 1945. године губи јој се сваки траг. Сама соба је обложена златом и драгим камењем, а њен нестанак је један од већих мистерија Другог свјетског рата. Чак постоји теорија по којој ју је Хитлер потопио у неком алпском језеру.

Ћилибарска соба

У посљедњих 70 година било је разних покушаја да се соба пронађе, али, по свему сусећи, Клајнеова теорија је најозбиљнија.- Након што се Црвена армија приближила Њемачкој, командант за Источну Пруску Ерих Кох наредио је да се благо спакује и донесе у његов родни град. То су нам потврдили људи из тог времена. Кох ни по коју цијену није хтио да остави благо на несигурном подручју и премјестио га је у Вупертал - рекао је Клајне и споменуо како у цијелој причи има један проблем. Копање је скупо. На његову срећу, из самог града повјеровали су Клеиновој теорији и поручили му да слободно копа.