latinica  ћирилица
06/03/2015 |  08:36 | Аутор: Агенције

НАТО и Русија поново заоштрили

Високи званичници НАТО и Русије размијенили су оптужбе које су подсетиле на хладноратовску реторику.

Највиши амерички цивилни званичник Алијансе, замјеник генералног секретара Александар Вершбоу рекао је да "љута, ревизионистичка Русија" настоји да поврати утицај у Европи, између осталог поново силом цртајући границе како би остварила своје циљеве.

Вершбоу је на конференцији за новинаре у Летонији рекао да руски предсједник Владимир Путин жели да "претвори Украјину у пропалу државу, и сузбије и дискредитује алтернативне гласове у Русији, како би спријечио руски 'Мајдан'".

Под Путином је Русија развила "нови облик хибридног ратовања, комбинујући војно застрашивање, прикривене интервенције, тајно достављање оружја и оружаних система, економско уцјењивање, дипломатску дволичности и медијске манипулације с отвореним дезинформисањем", рекао је Вершбоу.

Замјеник руског министра одбране Анатолиј Антонов је рекао да Запад покушава да наметне своју вољу другима и да представља Русију као непријатеља.

Он је критиковао одлуку НАТО о успостављању командних и контролних центара у балтичким земљама и у још три чланице у Источној Европи, оцењујући да је то јасан знак да Алијанса гледа на Русију као што је гледала на Совјетски Савез.

Антонов је рекао да је на недавној конференцији о безбедности у Минхену био запањен "лудачким, параноидним" говором о руском војном јуришу.

"Западне земље праве нове линије подјеле. Русије је одабрана да буде мета", рекао је он.

Антонов је додао да су "чланице НАТО искористиле ситуацију на југоистоку Украјине као изговор за одустајање од дипломатског језика" и за приближавање руској граници, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

"Алијанса је нашла шансу да открије нови живот, као феникс. Сви су размишљали ко ће бити пријетња пошто је нестао Совјетски Савез. Сада имају лијепу прилику да прикажу Русију као непријатеља", рекао је Антонов.