latinica  ћирилица
06/03/2015 |  07:47 | Аутор: СРНА

У Сокоцу проглашена елементарна непогода (ВИДЕО)

Општине Гацко, Билећа и Берковићи добиле су електричну енергију након што су санирани кварови на 110–киловолтном далеководу Требиње-Билећа, док подручје Љубиња дјелимично има струју.
Соколац -сњежно невријеме - Фото: РТРС
Соколац -сњежно невријемеФото: РТРС

Руководилац требињске Радне јединице "Електропреноса БиХ" Вукашин Столица Срни је потврдио да је квар на далеководу отклоњен око 16.00 часова.

Становници Гацка, Билеће и Берковића без струје су били од синоћ.

Руководилац техничких послова "Електро-Херцеговине" Требиње Небојша Рикало каже да је дио Љубиња снабдјевен електричном енергијом из Требиња преко Величана, те да се интензивно ради на санирању квара на 35-киловолтном далеководу од Стоца до Љубиња.

Рикало очекује да ће током дана кварови бити отклоњени, напомињући да један дио далековода припада општини Столац у Федерацији БиХ.

На подручју Требиња, додаје Рикало, и даље су без струје подручја требињских брда, Зубаца, Јасена и Љубомира.

Рикало истиче да екипе "Електро-Херцеговине" улажу надљудске напоре да отклоне кварове на електро-мрежи у Невесињу, гдје је више села без електричне енергије.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица донио је одлуку о проглашењу елементарне непогоде настале због обилних сњежних падавина и јаког вјетра на подручју ове општине.

У одлуци се наводи да одмах треба извршити активирање Штаба за ванредне ситуације ради руковођења акцијама цивилне заштите, односно по мјесним заједницама Каљина, Баре, Кнежина, Нехорићи, Жљебови, Соколовићи, Бјелосављевићи, Ћаварине, Маргетићи, Подроманија, те Соколац један и два.

Према овој одлуци, приоритетни задатак Штаба је да изврши процјену новонастале ситуације на подручју ове општине, те оствари сарадњу са сусједним општинама и Републичком управом Цивилне заштите.

Надлежним органима општине, града Источно Сарајево и регије предложено је предузимање мјера, задатака и активности у оквиру њихове надлежности.

У одлуци се наводи да је потребно организовати стално дежурство у Штабу и другим субјектима на невременом захваћеном подручју.

Грађани, предузећа и друга правна лица са подручја ове општине дужна су да проводе потребне мјере ради заштите и спашавања људства и материјалних добара.

У одлуци се наводи да треба ставити на располагање материјално-техничка средства која подлијежу обавези давања на захтјев Штаба за ванредне ситуације, те редовно обавјештавати мјесне заједице и овај штаб о стању у ближњем окружењу.

Предузећа и друга правна лица, као и самостални привредници који обављају дјелатност од значаја за провођење мјера дужни су да се максимално ангажују на извршавању задатака које нареди Штаб.

На подручју општине Соколац електричну енергију, због сњежних падавина, већ други дан нема готово 50 села, као ни извориште Врела Биоштице које водом снабдијева центар ове општине.

Дјелимично су проходни регионални путеви Невесиње-Берковићи до Трусине и Невесиње -Зијемља до села Лакат.

Непроходни су регионални путни правци Улог – Кифино Село преко Морина, Невесиње-Лука и Љубиње – Билећа, преко Врањске.

За теретна возила са приколицом и шлепере на снази је забрана кретања преко планинског превоја Романија.

Прелазак границе на Хуму, између БиХ и Црне Горе није могућ, јер је због сњежног невремена за саобраћај затворен путни правац Плужине - Шћепан Поље