latinica  ћирилица
04/03/2015 |  13:32 | Аутор: СРНА

Распудић: ДФ - главни фактор нестабилности

Политички аналитичар Нино Распудић оцијенио је да је Демократски фронт /ДФ/ тренутно главни фактор политичке нестабилности у БиХ, јер није спреман на компромис и не признаје основне уставне категорије као што су конститутивни народи.

"Та неодговорна, псеудограђанска, а у бити шовинистичка политика која не само да није спремна на компромис, већ не признаје ни темељне уставне категорије као што су конститутивни народи, показала је право лице двоструком изборном преваром узурпирањем мјеста хрватског члана Предсједништва Бих бошњачким гласовима, а исту логику примјењивали би и даље", рекао је Распудић.

Он је оцијенио да "стабилне и конструктивне власти у Федерацији БиХ нема са оваквим ДФ-ом" и да је једина шанса да бошњачки лидери превладају личне анимозитете то да се у формирање власти укључи СББ БиХ Фахрудина Радончића, као пуно "природнији" партнер СДА и ХДЗ-а БиХ.

"У ситуацији када су се врата ЕУ неочекивано опет одшкринула, БиХ је за провођење потребних реформи требало што брже формирање што стабилније власти", истакао је Распудић.

За формирање довољно стабилне власти, која ће имати капацитет да проведе реформе, Распудић сматра да је требало ићи у што шири савез.

"Идеално би било да таква власт има двотрећински легитимитет у сваком од три народа. Будући да у бошњачкој, а поготово српској заједници, такве већине нема, потребно је ићи и у неке болне компромисе", оцијенио је Распудић.

Према његовим ријечима, најбоља варијанте била би да су власт формирали ХДЗ БиХ, СДА и СББ БиХ у Федерацији, а на нивоу БиХ да су се прикључили и СНСД и СДС са партнерима.

"Овако се ишло путем ситног међустраначког препуцавања и 'натезања', а посебно је проблематично што је СДА у старту као партнера одабрала ДФ, који је тренутно главни фактор политичке нестабилности у БиХ", констатовао је Распудић.